Aquest dissabte dia 7 de maig, el Centre Tarraconense El Seminari ha acollit la celebració de l’Assemblea diocesana del Sínode 2021-2023. L’acte ha aplegat un centenar de persones, entre membres del Consell Pastoral Diocesà, del Consell Presbiteral, del Consell d’Arxiprestos i els delegats, directors i comissionats dels organismes diocesans, a més dels representants dels arxiprestats. Aquesta trobada també ha comptat amb l’assistència dels representants de diverses confessions cristianes presents al territori: el reverend Narcís de Batlle, de l’Església Evangèlica de Catalunya; el pastor Rafael Arencón, de l’Església Anglicana; i el pare David Baltaretu, de l’Església Ortodoxa Romanesa.
La trobada ha començat amb una celebració eucarística a la capella major del Seminari, presidida per l’arquebisbe Joan i concelebrada pel vicari general, Mn. Joaquim Fortuny; els vicaris episcopals i altres preveres de l’arxidiòcesi. Durant l’homilia, Mons. Planellas s’ha mostrat content de la convocatòria: «Avui aquí ens trobem reunits una preciosa representació de la nostra Església particular» amb l’objectiu de «parlar amb el cor, per tal que els qui avui ens hi apleguem podem palpar l’Esperit de la Pentecosta».
L’arquebisbe Joan ha recordat que aquest Sínode no es tracta d’un parlament o d’un debat, sinó que «és escoltar com l’Esperit Sant es mou entre les nostres comunitats i en el cor dels nostres germans i germanes cristians. I amb l’ajut de l’Esperit, discernir i decidir». En aquest sentit, ha demanat que «l’alè del Senyor ens impulsi a professar una mateixa fe i a treballar units per al present i el futur de la nostra estimada Església que peregrina a Tarragona».
El document conclusiu amb les cinquanta propostes
Seguidament, els participants han assistit a la presentació del document de les conclusions de la fase diocesana del Sínode. Es tracta d’un conjunt de cinquanta propostes repartides entre els deu blocs temàtics oficials i que són resultat de la síntesi del treball que s’ha realitzat en grups de parròquies, comunitats religioses i altres de l’arxidiòcesi.
Prèviament, Marcel Pallejà, membre de la comissió diocesana, ha donat a conèixer les dades més rellevants d’aquesta etapa diocesana. Així, un miler de persones, distribuïdes en 85 grups, han participat en el treball sinodal a la nostra arxidiòcesi.
La presentació de les cinquanta propostes ha anat a càrrec de Mn. Joan Àguila, coordinador de la fase diocesana, que ha destacat que cal «canviar les mentalitats de tots, clergat, membres de la vida consagrada i laïcat, en el sentit que tothom entengui que l’Esperit ens està portant cap a una sinodalitat real que mai no hauria d’haver deixat d’estar present en la vida de l’Església».
Entre aquestes propostes, s’ha afirmat que cal considerar companys de viatge col·lectius que sovint són ignorats, com ara «divorciats, LGTBI, joves, immigrants, dones, etc.». També s’hi ha fet notar la manca d’escolta que pateixen els laics i els membres de la vida consagrada, proposant que es fomenti «el diàleg de tota l’Església amb la cultura actual».
Es demana que l’Església prengui part «en aquells àmbits no estrictament de la cultura i de la societat, per anunciar l’evangeli i denunciar les injustícies». Per altra banda, s’ha proposat la celebració «d’assemblees parroquials, en les quals es tractin temes propis de la vida comunitària i es prenguin decisions sinodalment».
També s’ha reclamat «el reconeixement dels laics i de la vida consagrada en la presa de decisions, fora de tot clericalisme». En aquest sentit, s’ha demanat «facilitar que el laïcat assumeixi un rol actiu en la gestió de la parròquia […] formant els agents de pastoral en la gestió de les reunions i el treball en equip i […] millorant el sistema de relleus dels membres dels equips i dels responsables». Per això, també s’ha demanat «millorar la formació de manera permanent en sinodalitat per part de tot el poble de Déu» per tal que «tota la dinàmica que s’ha generat en aquest procés esdevingui una dinàmica de treball i perduri en el temps a tots els nivells».
Seguidament, s’ha obert un torn de paraula als membres de l’Assemblea per tal que poguessin afegir algunes aportacions o modificacions.
La votació final i la valoració de l’arquebisbe Joan
Les cinquanta propostes han estat sotmeses a votació pels membres de l’Assemblea. El resultat favorable de totes les votacions ha permès aprovar-ne la totalitat. En acabar, l’arquebisbe Joan Planellas ha fet una valoració final d’aquest procés que ha viscut l’Església local de Tarragona, mostrant l’agraïment per a totes aquelles persones que hi ha participat, especialment als membres de la comissió.
«L’Esperit fa jove l’Església i avui aquí es palpa i demostra que creiem en la sinodalitat i ens sentim Església malgrat les dificultats que tenim», ha assegurat. Per altra banda, ha mostrat com aquest impuls que ha tingut el procés sinodal «el fa molt feliç i amb ganes de seguir endavant amb tots vosaltres».
Del conjunt de propostes, Mons. Planellas ha destacat tres paraules que en sobresurten: «Laïcat, corresponsabilitat i formació». En aquest sentit, ha afirmat que «el laïcat és el present i futur de l’Església» i que els laics han d’esdevenir «veritables membres dels equips pastorals i no mers col·laboradors dels mossens».
L’arquebisbe Joan ha volgut remarcar, també, els conceptes d’acolliment i de diàleg: «Hem de fer més comunitat i saber acollir els uns als altres». A partir d’ara, ha conclòs que el treball sinodal ha de seguir per dues línies de comunió: una cap a l’Església universal, «a qui oferim les nostres idees i se’ns retornarà amb encara més idees»; i l’altra cap a l’Església diocesana com a «base d’actuació i de treball del Consell Pastoral Diocesà».
Per acabar la seva intervenció, Mons. Planellas ha presentat el treball que s’està desenvolupant des del Consell d’Arxiprestos en una proposta per a «fomentar la sinodalitat i configurar la territorialitat de l’arxidiòcesi en diverses unitats pastorals». Finalment, ha encoratjat els presents a «no tenir por i saber escoltar l’Esperit».
El cant del Regina Coeli ha conclòs aquesta Assemblea diocesana del Sínode 2021-2023.