El dissabte dia 29 de gener, una vuitantena de persones van participar de la jornada «Impulsem el Sínode 2021-2023» que es va celebrar al Centre Tarraconense El Seminari.
La trobada va començar amb la benvinguda de l’arquebisbe Joan, que va convidar a treballar en aquest «procés espiritual que cal anar mantenint entre tots». Mons. Planellas va convidar els participants a preguntar-se «què hem de canviar com a Església per a anar cap a l’Evangeli».
A continuació, Cristina Inogés, teòloga i membre de la Comissió metodològica del Sínode, va oferir una xerrada sobre aquest procés en què es troba immersa l’Església i que va qualificar com a «esdeveniment eclesial més important des del Concili Vaticà II». Va posar especial èmfasi en el fet que el Sínode «no el posa en marxa cap força humana, sinó que és l’Esperit». Així mateix, va recordar que no es tracta d’expressar «el que nosaltres pensem que s’ha de fer, sinó el que a la llum de l’Esperit ens digui».
Inogés va assegurar que «no és casualitat que es convoqui en aquest moment: l’Església no passa pel seu millor moment». Va admetre, doncs, que les diverses crisis, el tema dels abusos o el poder «ha minat l’estructura de l’Església i l’ha corromput». En aquest sentit, se’ns convida a «aprendre a ser Església d’una altra manera». És per això que aquest Sínode és «una oportunitat única», va afirmar.
Segons la teòloga, el que es tracta és de posar en pràctica l’eclesiologia del Concili Vaticà II, és a dir, «recuperar la coresponsabilitat baptismal i començar a viure l’esperit de comunió en l’escolta». El Sínode, doncs, és una oportunitat per a «escoltar-nos els uns als altres com a primer exercici de Comunió», va explicar.
Un cop finalitzada la conferència, els participants van poder apuntar algunes preguntes per a fer-li. D’aquestes, es va fer una selecció de les més rellevants i es van posar en comú. Entre altres, els assistents van preguntar sobre quins processos de conversió i formació són necessaris per a una Església més sinodal, què podem canviar en la nostra actitud cristiana per assolir-ho o com es poden integrar aquelles persones que es troben als marges interns de l’Església, com ara els homosexuals, els divorciats, els preveres secularitzats o aquelles persones que han patit alguna experiència dolorosa en el si de l’Església.
La jornada va finalitzar amb la presentació dels material de treball per a la fase diocesana del Sínode. Mn. Joan Àguila, coordinador de la fase diocesana del Sínode a l’Arquebisbat, va exposar els diferents recursos que es poden trobar a la pàgina web sinode2023.arqtgn.cat, especialment els diversos models de qüestionaris per a treballar el Sínode en les diferents realitats de la nostra Església, com els matrimonis, la vida consagrada, la pastoral seglar, els joves o la catequesi.